Direktlänk till inlägg 26 augusti 2012
Ja denna idé föddes för ca 20 år sedan här nere på Öland. Vår dotter Pia och hennes fästman Christian var på besök jag var sugen på rökta räkor men vi hade igen lust att ge oss ned till Böda hamn för att kolla om det fanns några. Då säger Christian men vi kan väl röka egna, för räkor fanns det i frysen.. Jo, klart att jag var med på detta, men vad skulle vi använda, han var lite uppfinningsrik och frågade om jag hade någon stor kastrull som jag inte var rädd om, visst det fanns i skåpet, så ville han ha folie, visst det fanns också hemma, sen kom frågan om vi hade något nät, det var ju lite svårare. men vi fick i hop hönsnät som vi virade så att det blev lagom stora hål i så att räkorna inte skulle ramla ur..
Okej, spännande kändes det, vi visste ju inte om det skulle fungera.. men med ett lager enris i botten på kastrullen, folie med en massa hål i ovanpå detta och så nätet och till slut räkorna... nu hade vi kommit en bit på väg, nu skulle vi ha ett tättslutane lock också, det fixades med lock och silvertape.. någon brännare hade vi inte heller, men detta fixade Christian med två snusdosor (de var ju av stål på den tiden), snusdosorna fylldes med rödsprit och dessa la vi i grillen och på grillgallret ställdes sedan kastrullen... Men hur sjutton ska vi veta att de är rökta, var min fråga.. vi får ta det på känn fick jag till svar och vi lät detta stå på i 25 minuter, det doftade gått och det sipprade lite rök ur en glipa på locket.. så var mina första rökta räkor födda och efter detta har det bara blivit mer och mer. Våra grannar här nere fick nys om mina rökta räkor och att de var mycket godare än de som fanns och köpa nere i hamnen.
Snart hade jag köpt en liten ABU-rök, men märkte ju snart att det bara gick att röka 500 gram på denna, så jag köpte en till... detta fick duga i flera år och visst var det lite besvärligt med att röka flera kilon på dessa två små rökar.. Så ett år när jag fyllde år så fick jag en större röklåda av min dotter Ann och hennes man, nu kunde jag helt plötsligt röka 2 kg på en gång, viken lycka.. Nu har jag tre stora röklåder och det är så skönt när folk kommer och säger "kan du inte bjuda på rökta räkor" och jag kan säga "absolut.
Nu har jag många som frågar mig hur man gör och jag kan väl säga att det är lätt som en plätt och hur gott som helst. Så idag när jag skulle röka räkor så passade jag på att ta bilder av varje moment så att alla som vill ska kunna lyckas med detta.
Börja med att koka upp 1 liter vatten och 0,5 dl salt till ca 1 kg räkor.. om du ska göra mer så tänk på att inte dubba saltmängden utan i stället bara ta ett par matskedar extra.
Lägg de frysta räkorna i en skål och häll den varma saltlagen över räkorna, de kommer nu att kallna på en gång fast vattnet är kokhett. Låt dessa sedan stå och dra in sältan i sig i minst en timme, gärna mer.
Medan detta står och drar så gör du i ordning röken.. Börja med att fylla mitten av botten med ca 2 dl enespån, ta sedan några matskedar socker och strö ovanpå spånen.. Sen sätter man ett skydd över detta så att inte vätska rinner ner i spånen när röken blir varm.
lägg räkorna i ett fint lager på gallret och sätt sedan på det tätslutande locket.
Sen ställer du underredet till röklådan på ett skyddat ställe (själv använder jag grillen) tänd de båda behållarna med ca 0,5 dl rödsprit i varje.
Sen är det bara att ställa röklådan på sin ställning och se till att båda brännarna brinner. Själv brukar jag låta detta stå i 25 minuter innan jag tar bort röklådan och tittar hur räkorna ser ut, det brukar vara perfekta efter denna tid.
Så här ser mina ut efter dessa 25 minuter.
Lägger upp allt i en skål och ställer in denna i kylen, där den får stå tills allt ska ätas.
Lycka till/Ia
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 | 4 |
5 | |||||
6 | 7 |
8 | 9 | 10 |
11 | 12 |
|||
13 | 14 |
15 |
16 | 17 |
18 |
19 | |||
20 |
21 |
22 | 23 |
24 | 25 |
26 | |||
27 | 28 |
29 | 30 | 31 |
|||||
|